El passat dia 27 de juny vaig assistir a la presentació del llibre "Un hort per ser feliç" d'en Marc Estévez
a l'Espai Vilaweb de Barcelona. Durant la xerrada en Marc ens va
explicar la seva visió del món agrícola, va defensar la producció pròpia
d'aliments i com no, ens va explicar el que ens podem trobar en el seu
llibre.
En Marc és un acèrrim
defensor de la producció pròpia dels aliments del metro zero que en diu
ell (del balcó a la cuina). Així doncs plantar un hortet propi al
balcó, al terrat o jardí és un primer pas i no ha de fer mandra. El que
aporta produir els nostres propis aliments que ens mengem no és només un
control del producte, és també tornar als orígens de l'auto producció,
de l'intercanvi de collites amb els veïns, familiars o amics. I és
també una activitat que es pot compartir i que pot millorar les
relacions humanes.
En Marc és dels
que pensen que hem de viure sense empitjorar el planeta on sóm o fer-ho
el mínim possible. Ell creu que la revolta més important és la d'aturar
la màquina del sistema capitalista on vivim. Abastint-nos de productes
cultivats per nosaltres mateixos deixem d'alimentar les grans empreses
alimentàries que practiquen una agricultura industrial, sobre-explotant
terres i contaminant rius i aigües amb productes químics.
Pel que fa al seu llibre, hi explica tres punts importants a tenir en compte a l'hora de fer el nostre propi hort:
- Pensar el que es pot plantar segons la zona geogràfica on es resideix i la temporada climàtica.
- Entendre la terra.
- Planificar la nostra producció. Pensar la quantitat necessària per no haver de llençar aliments.
Visiteu aquests vídeos on en Marc dona 3 consells essencials per tenir èxit amb el nostre hort: la llum, l'aigua i la terra.
Al
finalitzar la xerrada tots els assistents vam plantar una tomaquera per
tenir els nostres propis tomàquets i iniciar-nos en els horts urbans.
Aquí us deixo una foto de com va creixent la meva al costat de
l'alfàbrega.
Per acabar us deixo 3 preguntes punyeteres:
1- És normal que els enciams de bossa (plàstic) cultivats a altres països (combustible del transport) siguin tan econòmics?
2- Creieu que aquest preu es deu a la sobreexplotació agrícola amb productes químics per fer créixer més ràpid els aliments?
3-
Us heu trobat mai un "bitxo" (insecte) en aquest tipus d'amanides
envasades? Si no els agrada ni a ells pot ser bo per nosaltres?
Que en penseu?
M'he animat a buscar el llibre i fer-hi una ullada, sembla interessant.
ResponEliminaPel que fa a l'última pregunta suposo que aquestes amanides venen rentades no? per això no hi haurà insectes.
Tot i així estic d'acord en que hem de potenciar els productes de proximitat.
Salut!
Hola Manel,
EliminaJa em suposo que les renten però és curiós no? Hauriem de veure com ho fan.
M'alegro que t'hagi agradat l'article i t'interessis pel llibre. Et serà de bon ajut si t'inicies en el món de la producció agrícola.
fins aviat.
Jordi